Reu of Teef

Wat te verwachten van een reutje of een teefje. Een teefje hoeft niet liever te zijn dan een reutje. Of een reutje dominanter dan een teefje. Dit zijn allemaal vooroordelen.

Hierbij wat meer informatie wat u kunt verwachten en uw om keuze wat makkelijker te maken.

Teef
Loopsheid: Een teefje wordt twee keer per jaar loops en deze periode duurt 3 weken. De teef houdt zichzelf goed schoon, maar de kans bestaat altijd dat uw huis toch nog vuil kan worden zonder broekje, wij lossen dit op door een handdoek op schoot te leggen, zodat ze toch bij ons kan komen liggen. Tijdens deze periode zal uw hondje anders reageren, ze slapen meer, zijn wat lusteloos en gaan vaak vasten (ze eten niet meer).

Denk niet dat als de bloederige afscheiding weg is, dat de teef niet meer loops is, juist nu is ze vruchtbaar. U moet uw hondje dus aangelijnd houden tijdens deze periode.

Uw mag showen met uw hond tijdens de loopsheid en op de meeste hondencursussen zijn ze gewoon welkom. Dit gaat in overleg met de vereniging en waar wij op cursus waren mochten ze gewoon mee doen. Met het examen lopen ze dan een gedeelte alleen, zodat de reuen niet afgeleid worden.

Het is nu eenmaal de natuur die zijn beloop moet hebben.

Als ze meedoen aan een wedstrijd houd u er wel rekening mee dat de reuen bij u in de ring erg onrustig zullen worden. Overweeg dus of u wel mee wilt doen!!

Bedenkt u zich nu al dat u het niet prettig vindt om een loopse teef in huis hebben en denkt u er al aan deze te laten steriliseren kies dan liever voor een reu!

Reu
In het algemeen zijn de reuen iets groter dan de teven en zijn vaak evenwichtiger van karakter. Reutjes tillen hun pootjes op om hun geur uit te zetten.  Dit kunt u als hinderlijk beschouwen tijdens het uitlaten, maar hoort nu eenmaal bij het gedrag van een reu.

Zij hebben ook een goede neus voor loopse teefjes en kunnen hierdoor onrustig worden en daardoor gaan piepen, niet eten, janken en nog meer geursporen uitzetten. Dit hoeft niet altijd zo te zijn er zijn genoeg fokkers die beide in huis hebben en waar het prima gaat.

Een reu hoeft niet dominanter te zijn teef. Als u een tweede hond zou nemen, teef en reu bij elkaar, dan is de teef vaak dominanter dan de reu. De reu zal correcties van de teef bijna altijd accepteren.

Als uw reu gaat “rijden” tegen benen of kinderen is dit dominantiegedrag welke door opvoeding goed af te leren valt. Castratie van de reu zal dit gedrag in veel gevallen niet verhelpen. Dominantie naar de baas of andere reuen kan voorkomen worden door goede socialisatie en opvoeding.