Opvoeding & Gedrag

Voor dat u begint aan een teckel moet u er wel rekening mee houden dat uw hele gezinssituatie zal veranderen. Een teckel kan tussen de 10 en 13 (soms tot 17) jaar worden en al die tijd bent u verantwoordelijk voor uw teckeltje.

U zult uw pup in het begin na elke voeding, slaapje en speelpartijtje uit moet laten, zodat de pup zindelijk wordt. Verder zal er tijd moeten worden geïnvesteerd in de opvoeding van uw pup, denk hierbij aan bijvoorbeeld een puppycursus. Of aan de bench training als u de pup niet alleen in de kamer wilt laten als u weg bent.

Er zullen ook dagen zijn dat uw hondje niet mee kan, zoals vakanties of een dagje uit naar een pretpark. Als uw hondje hiervoor naar en pension moet zijn daar kosten aan verbonden. Hiermee moet allemaal rekening worden gehouden. Daarnaast zijn er uiteraard nog andere kosten, denk hierbij aan de dierenarts, de voeding, het speelgoed, de mand of bench en nog veel meer.

Voordat u een pup aanschaft moet dus eerst goed nadenken over de consequenties die dit met zich mee brengt. U bent niet meer zo vrij als voor die tijd en u dient rekening te houden met uw hondje. De aanschaf moet dus een weloverwogen beslissing zijn en geen impulsaankoop.

U kunt zich goed oriënteren door boeken over het ras te lezen en uiteraard is er heel veel informatie te vinden via het internet. Niet dat alle ras informatie is bijgewerkt, maar er is veel recentelijk materiaal te vinden. Dus “bezint eer ge begint” en laat het een weloverwogen beslissing zijn, zodat u later geen spijt krijgt van uw aankoop.

Verder is het ook belangrijk dat u bij diverse fokkers gaat kijken hoe de honden er uitzien, of alles wel schoon is, en zorg ervoor dat u de moederhond mag zien. De fokkers kunnen u informatie en advies geven bij de aanschaf van een teckel en zij hebben ook inzicht in het karakter van hun honden. Als u bij een fokker komt kunt u de sfeer proeven en zien waar de hondjes verblijven en hoe zij behandeld worden.

Daar kunt u ook zien of er wordt gelet op:
· geen gelegenheid nestjes, waar niet wordt gekeken naar erfelijk eigenschappen van de vader en moederhond.
· de karaktereigenschappen en ziektes
· dat het geen “broodfokker” is.

Voordat wij onze eerste teckel aanschaften zijn wij wel op bezoek geweest bij een paar fokkers om het verschil te bekijken.

Wij zijn met onze honden op puppycursus geweest en daarna ook nog op de vervolgcursus EG(Elementaire gehoorzaamheid) en het werkt echt wel. Het blijven uiteraard teckels, als u een gehoorzame hond wilt denk dan liever aan een labrador. U moet wel van uw kant consequent zijn. Niet op de bank betekend ook niet op de bank, als het een keer mag, mag het altijd.

Houd u er dus rekening mee dat een teckel een echte hond is, ondanks zijn kleine formaat en korte pootjes, zal u uw handen er aan vol hebben.