Teckel Weetjes

Chocolade & Tan:

De Chocolade en Tan teckel heeft net als de Black and Tan roodbruine vlekken boven de ogen, onderaan de snuit tot aan de oren en aan de borst zitten deze lichte vlekken.

De voetjes zijn tot aan de helft van de beentjes roodbruin, vlekjes en rondom de anus tot aan de helft van de onderkant van de staart ook de chocolade/rode tekening. Het lijkt daardoor net alsof er een hartje op het kontje is getekend.

De ogen zijn wat lichter van kleur en de neus en teennagels zijn leverkleurig tot donkerbruin of zelfs zwart.

Erkende kleuren bij de getijgerde en gestroomde kortharige Teckel in Europa:

Rood getijgerd, Black & Tan getijgerd, Chocolade & Tan getijgerd. Rood gestroomd.
Andere kleuren zijn in Nederland niet erkend.

De Dagelijkse verzorging:

Bij de kortharige Teckel
is een wekelijkse borstelbeurt met een rubber borstel of handschoen genoeg.
Door de verzorging krijgt u ook een goede band met uw teckel.
Na een eventuele wasbeurt, dat niet te vaak mag,  kunt u de kortharige teckel met een zeem afnemen, waardoor er een glanzende vacht ontstaat. Ook wordt tegenwoordig gebruikt gemaakt van een Shedder, die hieronder beschreven wordt. Wij gebruiken zelf een zachte borstel.
De shedder is een Roskam met plastic handgreep:
De shedder is ook open te vouwen zodat een groter oppervlak geborsteld kan worden. De shedder is uitermate geschikt voor honden die in de rui zijn. De shedder verwijderd gemakkelijk alle losse haren.

shedder

 De variëteiten en haarsoorten:
Er zijn drie verschillende soorten maten en haarsoorten in de teckels.

De eerste een de grootse is de Standaard. Deze heeft en borstomvang vanaf 35 cm.
Tot een niet verder vastgestelde maat. Zij mogen tussen de 9 a 10 kilo wegen.

De tweede en middelste maat is de Dwerg
Deze heeft en borstomvang vanaf 30 tot 37 cm en het gewicht varieert tussen de 5 en 7 kilo. het gewicht varieert. Die van ons wegen tussen de 4,5 kilo en de 7 kilo, maar laat u niet foppen, ondanks het kleine formaat blijven het echte teckels.

Het laatste en kleinste slag is de Kaninchen
Deze krijgen een borstomvang tot 33 cm en een gewicht dat schommelt tussen de 3.5 en 5 kilo. 

De KORTHAAR is de oervorm van de teckel en heeft daardoor de meest rastypische eigenschappen. Deze teckeltjes zijn buitengewoon zachtaardig, lief en aanhankelijk voor het eigen gezin, maar tegenover vreemden kunnen zij wel eens gereserveerd zijn. Kinderen waarmee zij opgroeien worden goed geaccepteerd, maar het kan moeilijker als de teckel op oudere leeftijd met kinderen wordt geconformeerd. Deze teckels zijn vaak zo trouw aan hun baasje dat zij deze thuis soms ook op de voet blijven volgen. Door de zeer korte beharing is er niets te verbergen en hebben zij een robuuste, goed gespierde verschijning die makkelijk in het onderhoud is.
Westlandse_teckel_bende_kait_in_zon

De LANGHAAR heeft halflang sluik haar met lange bevedering aan de oren, de achterzijde van de poten, onder- en voorborst, alsmede een fraaie pluimstaart.
De langhaar teckel is de zachtaardigste van de drie soorten. Zij kunnen goed met kinderen overweg en ook voor vreemden stellen zij zich vriendelijk op.
De fraaie diepglanzende beharing maakt dit een chique, elegante hond.
Zij hebben wel meer onderhoud nodig en moeten regelmatig gekamd en geborsteld worden met het oog op klitvorming te voorkomen.

langhaar_Boris
(met dank aan Nory en Boris de langhaar teckel)

De RUWHARIGE Teckel heeft een stekelige vacht met een flinke baard en wenkbrauwen.
De ruwharen zijn goede gezinshonden, ook bij kinderen. Wij hebben een zoon in huis en die twee gaan prima samen vanaf de eerste dag. Verder is zij zeer sociaal naar andere mensen toe.
Ook wordt dit soort teckels het meest voor de jacht gebruikt. Zij moeten ongeveer tweemaal per jaar getrimd oftewel geplukt worden. Voor het dagelijks onderhoud dienen zij regelmatig goed geborsteld te worden met een harde haren borstel en een grove kam. Gebruik nooit een borstel met metalen haakjes of punten en evenmin een te fijne (stof)kam. Hierdoor wordt de vacht schade berokkend!
De ruwharige teckel spreekt de mensen sterk aan, vooral door hun grappige uiterlijk.
Westlandse_teckels__Lola_met_haarWestlandse_teckels__Lola_kaal
Voor en Na